Is mobiele straling gevaarlijk?

Eindhoven, 30 juli 2013

Mobiele telefoons, smartphones, draadloze telefoons in huis, WiFi, draadloze babyfoons, zendmasten en de vele andere stralingsbronnen waar we dagelijks aan worden blootgesteld zenden microgolf straling uit. Vaak 24 uur per dag en 7 dagen per week. Microgolf straling is het type straling dat normaal in magnetrons wordt gebruikt om ons eten in een mum van tijd gaar te stomen. Die warmt het eten van binnenuit op.

Welke idioot zou op het idee komen om zijn oor tegen een magnetron te houden als die aan staat?

Niemand, zult u zeggen. Microgolfstraling gebruiken we voor ons eten, maar met ons eigen lichaam gaan we wel iets voorzichtiger om. Fout dus; we houden allemaal met grote regelmaat een draagbaar apparaatje dat microgolfstraling uitzendt tegen ons oor en leggen dit stralende "magnetronnetje" 's nachts onder ons kopkussen of op ons nachtkastje. Als we wakker zijn stoppen we het in onze broekzak of in onze BH; lekker makkelijk . Ook kwetsbare groepen zoals kleine kinderen en baby's worden in toenemende mate aan deze microgolfstraling blootgesteld. Met alle te verwachten gevolgen van dien!


Waarom doen we zo stom?

Weten we niet beter of willen we niet beter weten? Verschuilen we ons lekker achter onze "betrouwbare" overheid die zegt dat de schadelijkheid van mobiele straling niet onomstotelijk is bewezen? Dus dat we rustig door kunnen gaan met het bestralen van onze hersenen (mits aanwezig) en van de hersentjes van onze kinderen en kleinkinderen?

Hebben we die overheid eigenlijk wel nodig om te bepalen of die microgolfstraling schadelijk is?

Op de lagere school leren we al dat onze lichaamsprocessen worden bestuurd door onze hersenen en dat de commando's van onze hersenen via ons zenuwstelsel door elektrische signalen worden rondgestuurd. Een kind kan dus begrijpen dat de microgolfstraling uit onze mobieltjes, die best wel diep in ons lichaam doordringt, de communicatie tussen onze hersens en de rest van ons lichaam kan verstoren. Alleen over de draagwijdte van die verstoring kunnen we speculeren. We hebben immers een immuunsysteem en dat zal het allemaal wel opvangen.

Wat moeten we doen om schade door mobiele straling te beperken of te voorkomen?

Die straling zoveel mogelijk op afstand houden en je microgolfzendertje niet aanzetten als je het niet gebruikt!

En wat moet Maurice de Hond dan met zijn reclame voor WiFi op scholen?

Toch maar weer een andere reclamesponsor zoeken? Bij de energiebedrijven kunnen ze best nog wel een mediagenieke deskundige gebruiken.

Peter van der Vleuten,
Stichting Kennisplatform Elektromagnetische Straling
www.kennisplatformems.org